Amalkan

* Pada minggu awal bersalin eloklah dimakan makanan yang kering bagi tujuan mengecutkan rahim.
* Makan tepat pada masanya untuk mengelakkan perut dan badan masuk angin.
* Nasi atau roti ambil dalam kadar yang sepatutnya. Jangan terlalu banyak.
* Makan biar sedikit tetapi kerap untuk mempercepatkan badan kembali ke bentuk asal.
* Air juga begitu. Minum sedikit-sedikit tetapi kerap.
* Jangan kurangkan pengambilan air kerana badan ibu sangat memerlukan air untuk penyembuhan disamping ia dapat menggalakkan pengeluaran susu ibu.
Elakkan
* Hidangan yang pedas, gatal, berlemak dan terlalu berminyak tidak elok dimakan.
* Makanan yang dilarang antaranya yang bersifat sejuk, berangin, gatal-gatal dan tajam/berbisa.
* Jangan mengambil air teh atau air batu semasa dalam tempoh berpantang.
Sayur-sayuran
* Sayur-sayuran yang digalakkan adalah sawi, lobak merah dan lobak putih.
* Ulaman juga elok diamalkan kerana khasiatnya disamping seetengahnya boleh mewangikan badan.
* Pegaga punyai pelbagai khasiat termasuk membanyakkan susu badan.
* Jantung pisang bagus untuk membanyakkan susu badan.
* Elakkan sayuran yang sejuk dan berangin seperti nangka, pucuk ubi, terung, labu, kangkung dan bayam.
* Sayur-sayuran elok dimakan untuk mengelakkan sembelit.
Buah-buahan
* Buah terbaik adalah buah oren kerana ia mengandungi banyak vitamin C yang membantu penyembuhan luka disamping fiber untuk melawaskan.
* Elakkan nenas, rebung, mangga dan jambu batu serta kebanyakan buah-buahan tempatan.
Sumber Protein
* Ikan - ikan merah, ikan jenahak, ikan selar, ikan kerisi, ikan cencaru, ikan bawal dan ikan tenggiri.
* Ikan terbaik adalah ikan haruan kerana ia mempercepatkan penyembuhan luka. Namun jangan amalkan makan ikan haruan setiap hari. Seminggu maksima 3 kali.
* Elakkan ikan sembilang, ikan keli, ikan kembung dan ikan pari kerana ia berduri.
* Ayam - seelok-eloknya ayam kampung dan ayam dara.
Cara Memasak
* Dianjurkan adalah sama ada bakar, rebus, kukus atau panggang.
* Elakkan menggoreng terutamanya dengan minyak banyak.
* Makanan yang dimasak elok ditambah rempah-rempah yang memanaskan seperti lada hitam, halia dan bawang putih.
* Kunyit pula bagus kerana khasiat perubatannya selain mengecutkan rahim.
* Perisa lain adalah seperti asam keping/gelugur, asam limau dan asam jawa.
3 comments:
lepas pantang...boleh makan ikan keli balik... :)
+ jgn adakan hubungan intim dulu. :) sabo2 la ye?
bagus tips nih, bolehlah saya amalkan nanti
Post a Comment