Welcome

Blog ini adalah untuk rujukan diri sendiri dan keluarga.. Khas untuk suami tercinta dan anak-anak yang menbahagiakan dan dalam masa yang sama memeningkan dan memenatkan kami berdua..


Ya Allah sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa rahmatMu

Blog ini ibarat 'scrap book' ataupun buku rujukan aku yang mengumpulkan koleksi artikel yang aku gemari especially artikel yang berlambak-lambak di internet. Artikel-artikel ini bukannya ditulis oleh aku tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca. Untuk berkongsi cerita ceriti hasil air tangan aku sendiri meh ahh datang ke BLOG RUANGAN KELUARGA KITA


Bookmark and Share

Saturday, January 09, 2010

Resepi Chicken Chop

Chicken Chop

Bahan-bahan

Ayam yang telah dibuang tulang (deboned)
Tepung seasoning (NONA multipurpose seasoning flour) atau apa2 yang sewaktu dengannya.
Telur
Sebuk lada
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak

1. Seekor ayam dipotong besar (selalu aku suruh saja penjual ayam tu potong 6)
Potong sedikit pada tulang ayam dan dengan teliti hiriskan daging ayam dari tulang ayam tu. Tak pandai aku nak describe macam mana nak debone ayam ni. Mungkin boleh tengok kat website mana2.
2. Lepas ayam telah di debonekan, perap dengan serbuk lada dan sedikit garam.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit supaya bercampur telur merah dan putih.
4. Celupkan isi ayam tadi ke dalam telur.
5. Tepung seasoning tu tuang ke dalam piring.
6. Gulingkan isi ayam yang telah di celup ke dalam telur tadi ke dalam tepung seasoning.
7. Ratakan tepung seasoning ke atas isi ayam.
8. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak dengan api yang sederhana (takut isi ayam tak masak dengan betul kalau api kuat). Bila dah kekuningan warna chicken chop tu angkat dan letakkan kuah/sos sebelum di makan.

Sos Lada Hitam (Black pepper sauce)

Bahan-bahan

Sebotol sos lada hitam
Sedikit sos tiram (2 – 3 sudu)
Cendawan button (yang dalam tin)
Bawang besar
Cili hidup (kalau suka)
Sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara membuat sos.

1. Masukkan ½ botol sos lada hitam ke dalam periuk.
2. Masukkan air supaya tidak terlalu pekat. Kepekatan sos dan banyaknya air perlu di adjust sendiri sebab bergantung kepada kepekatan sos lada hitam.
3. Sos lada hitam dalamm botol tu rasanya sedikit masam2 jadi kalau tak suka masam2, kurangkan kuantiti sos dari botol (sorry, aku tak pandai nak bagi ukuran lada hitam kalau nak buat dari serbuk lada).
5. Potong mendadu bawang besar, cili hidup (optional sebab lada hitam dah pedas). Masukkan ke dalam periuk.
6. Cendawan dalam tin, di potong ikut suka besarnya. Kalau suka besar dihiris besar, tak pun boleh juga di dadukan kecil-kecil.
7. Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam periuk dan didihkan. Garam dan gula secukup rasa.


Sos Kacang Panggang (Baked Beans + Mix veggies)

Bahan-bahan

1 tin kacang panggang (Baked beans)
2 sudu cili kering yang diblend halus (dalam 4- 5 biji cili kering)
Mix veggie (kacang peas, jagung, karot dan lain-lain.
Garam dan gula secukup rasa.
Bawang besar
2- 3 sudu minyak masak

Cara membuat sos

1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk.
2. Tumis paste cili kering sehingga agak garing.
3. Masukkan baked beans dari dalam tin tu.
4. Masukkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa
5. Masukkan bwang besar yang telah didadukan, serta mix veggies tu.
6. Didihkan dan boleh dah di sendukkan ke atas chicken chop.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails